U Hrvatskoj su cijene kuća, mjerene indeksom cijena kuća, pale u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju za 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su porasle 1,0 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Time je Hrvatska, prema raspoloživim podacima, bila među zemljama EU-a s najvećim padom cijena kuća na tromjesečnoj razini, navodi EUROSTAT, napominjući kako je najveći pad cijena zabilježen u Danskoj, za 1,5 posto. Izdvajaju još i Belgiju s padom cijena za 0,4 posto.

Najviše su, pak, u četvrtom lanjskom tromjesečju, u odnosu na prethodna tri mjeseca, porasle cijene kuća na Malti, za šest posto, u Češkoj za 4,7 posto i na Cipru za 3,1 posto, navodi se u izvješću.

Na razini EU-a i eurozone cijene kuća porasle su u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca za 0,8 posto. Time se njihov rast ubrzao u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su u EU-u uvećan 1,4 posto te 1,3 posto u eurozoni, izračunali su u europskom statističkom uredu.

Sporiji rast cijena u EU-a na godišnjoj razini

Na godišnjoj razini cijene kuća u Hrvatskoj u četvrtom lanjskom tromjesečju porasle su 0,8 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u trećem tromjesečju.

Sve su zemlje EU-a zabilježile rast cijena kuća na godišnjoj razini, osim Italije, gdje su cijene bile gotovo nepromijenjene u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najviše su, pak, prema raspoloživim podacima Eurostata, poskočile cijene u Češkoj, za 11 posto, te u Mađarskoj, za 9,7 posto, i Litvi, za 9,5 posto.

Na razini EU-a cijene kuća uvećane su u četvrtom lanjskom tromjesečju za 4,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, najsnažnije od kraja 2007. godine i financijske krize povezane s urušavanjem američkog tržišta nekretnina. U trećem tromjesečju cijene su u EU-u uvećane 4,2 posto.

U eurozoni su pak cijene u četvrtom lanjskom tromjesečju poskočile 4,1 posto, najsnažnije od trećeg tromjesečja 2007. godine. U trećem prošlogodišnjem tromjesečju porasle su 3,4 posto, procijenili su u Eurostatu.